Warmtepomp Lewedorp

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het vervangen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Via onze vergelijker bekijk jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Lewedorp. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle praktische info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Lewedorp!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lewedorp? Aan de hand van de info op deze pagina check je zinvolle tips en adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en je vindt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Lewedorp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lewedorp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lewedorp

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal pittig. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Lewedorp onmisbaar. Het kiezen van een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Dimplex warmtepomp). Hoe herken je een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.650 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lewedorp.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Vlagtwedde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, AWB, Intergas, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lewedorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lewedorp

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lewedorp te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €1700 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €5400 €4100 11,5 jaar
Water-water €17700 €5500 €4800 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borsele?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Borsele) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Lewedorp is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2950 en €4400. Het totale bedrag hangt af van het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Galletti MPE 054H geeft jou €5.450,00 subsidie en voor de Mastertherm 37Z krijg je €3.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lewedorp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Eemdijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €375 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen