Warmtepomp Vlagtwedde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aanvragen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via warmtepompspot.nl bekijk jij handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Vlagtwedde. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante info en tips en vind de voordeligste installateur in Vlagtwedde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Vlagtwedde? Aan de hand van de info op deze pagina check je belangrijke adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vlagtwedde?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vlagtwedde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlagtwedde

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Vlagtwedde noodzakelijk. De keuze maken voor een handige installateur doet niet onder voor de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bulex warmtepomp). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.000 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Vlagtwedde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Geertruidenberg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 en €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Vaillant, Atag, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlagtwedde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vlagtwedde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlagtwedde uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1700 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2100 €2100 6 jaar
Bodem-water €14800 €5200 €4800 11 jaar
Water-water €17100 €5600 €4700 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Vlagtwedde?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Vlagtwedde) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Vlagtwedde is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 tot €4300. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron LWZ 304 Integral (233897) heeft €1.550,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSAN-XIN 21 exc heb je recht op €1.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vlagtwedde

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Offingawier plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €250 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen