Warmtepomp Geertruidenberg

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Via de info op deze pagina bekijk jij handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Geertruidenberg. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Geertruidenberg!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Geertruidenberg? Op deze pagina check jij zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Geertruidenberg?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Geertruidenberg?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Geertruidenberg

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel moeilijk. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Geertruidenberg benodigd. De keuze van een doorgewinterde installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk PHNIX subsidie). Wat is een bekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Geertruidenberg.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Ovezande.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Nefit, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Geertruidenberg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Geertruidenberg

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Geertruidenberg vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1500 €1100 6 jaar
Lucht-water €4100 €2300 €2500 7 jaar
Bodem-water €15200 €4000 €3800 13 jaar
Water-water €18100 €4400 €5400 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Geertruidenberg?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Geertruidenberg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Geertruidenberg kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 – €4400. Het totale bedrag hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Clivet WSN-XIN 81 staat gelijk tot €2.250,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 05 ACRM (W/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Geertruidenberg

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Flevoland plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2750 – €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €295 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen