Warmtepomp Flevoland

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het plaatsen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Middels onze vergelijker check jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Flevoland. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Flevoland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Flevoland? Door onze experts lees jij bruikbare adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en jij checkt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Flevoland?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Flevoland?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Flevoland

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Flevoland noodzakelijk. Het kiezen van een betrouwbare specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Keyter verwarming). Waar vind ik een bedreven vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.450 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Flevoland.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ittervoort.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Nefit, Intergas, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Flevoland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Flevoland

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Flevoland te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5100 €1900 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €3900 €3900 11 jaar
Water-water €18500 €4900 €5800 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Flevoland?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Flevoland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Flevoland is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 – €4750. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP LS 16-B R staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en wat betreft de EnergyPanel GTC-24 krijg je subsidie tot €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Flevoland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Schinnen plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 – €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €270 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Flevoland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen