Warmtepomp Ittervoort

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels warmtepompspot.nl doorzoek jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Ittervoort. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Ittervoort!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ittervoort? Op deze pagina check je bruikbare info. Klik op een item uit onze FAQ en vind rap alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ittervoort?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ittervoort?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ittervoort

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Ittervoort aan te raden. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clausius warmtepompen). Hoe herken je een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ittervoort.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Stokkum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Nefit, Vaillant, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ittervoort

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ittervoort

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ittervoort te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1500 6 jaar
Lucht-water €5400 €1600 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €4200 €4000 12,5 jaar
Water-water €17200 €4200 €4400 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leudal?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Leudal) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Ittervoort is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1750 en €5650. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-300E biedt €1.100,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoPart 412 + CTC EcoZenith 250 is dit €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ittervoort

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Casteren plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €400 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw