Warmtepomp Eemdijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het vervangen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Geholpen door de info van onze specialisten bekijk jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Eemdijk. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Eemdijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Eemdijk? Middels onze expertise ontdek je praktische informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Eemdijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Eemdijk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eemdijk

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Eemdijk noodzakelijk. Het selecteren van een bedreven installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Remko verwarming). Waar vind ik een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Eemdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Offingawier.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Vaillant, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eemdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eemdijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eemdijk te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1000 4 jaar
Lucht-water €5100 €1500 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4100 €3000 13,5 jaar
Water-water €18500 €4500 €4900 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bunschoten?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Bunschoten) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Eemdijk kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1950 en €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NECS-NR /B 0302 geeft jou €7.150,00 subsidie en m.b.t. de IDM TERRA SW 14; 810337 krijg je €3.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eemdijk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Meddo plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €260 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen