Warmtepomp Meddo

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl vind je alle details betreffende een warmtepomp in Meddo. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle praktische info en vergelijk direct alle installateurs in Meddo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Meddo? Op onze website achterhaal je bruikbare adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij checkt onmiddellijk alle informatie.

  1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Meddo?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Meddo?
  5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Meddo

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Meddo benodigd. Het kiezen van een aangesloten specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Magic Thermodynamic Box systeem). Hoe kies ik een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden waar je op kunt letten:

  • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

    Biedt verschillende trainingen voor installateurs

  • BRL 6000 erkenning

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK-erkende bedrijven

    Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

    Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

  • Dutch Heat Pump Association

    Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

  • Het OK CV logo

    Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Meddo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

  • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
  • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
  • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
  • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hem.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meddo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Meddo

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meddo te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1000 €1200 4 jaar
Lucht-water €5000 €2100 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4200 €4200 14 jaar
Water-water €17800 €5300 €4800 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Winterswijk?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Winterswijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Meddo kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2900 tot €5650. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Trane CXAX 026 SE SN geeft jou €6.350,00 subsidie en wat betreft de Daikin EWYQ-016BAWN krijg je €2.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Meddo

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Randwijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €400 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen