Warmtepomp Hem

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Op onze vergelijker check jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Hem. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Hem!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hem? Via onze specialisten bekijk jij bruikbare informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en bekijk rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hem?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hem

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is nogal moeilijk. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Hem onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Inovatech GmbH installatie). Hoe kies ik een vakkundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.500 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hem.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Schinnen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hem te ontcijferen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1800 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €6400 €2400 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5700 €2500 11,5 jaar
Water-water €18400 €4200 €5700 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Drechterland?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Drechterland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Hem is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Dimplex LA 18S-TU heeft €2.300,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SW 82H1 heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hem

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Berkenwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €285 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen