Warmtepomp Berkenwoude

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Door de tips van onze experts ontdek je alle details betreffende een warmtepomp in Berkenwoude. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle bruikbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Berkenwoude!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Berkenwoude? Hieronder vind jij bruikbare adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en je vindt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Berkenwoude?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Berkenwoude?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berkenwoude

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Berkenwoude benodigd. De keuze van een officiële installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GREE warmtepomp). Hoe herken je een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Berkenwoude.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lieren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 – €21.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berkenwoude

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Berkenwoude

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berkenwoude te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €2000 7 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2800 8 jaar
Bodem-water €14600 €4400 €4800 11,5 jaar
Water-water €17600 €5800 €4500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bergambacht?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Bergambacht) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Berkenwoude is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 en €5500. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de ARGO AEI1G65EMX + Emix heeft €1.100,00 subsidie en aangaande de CIAT GEOCIAT Modular 33H heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Berkenwoude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Terschuur plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €355 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen