Warmtepomp Lieren

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Via warmtepompspot.nl bekijk je tips en adviezen over een warmtepomp in Lieren. Hoe werkt het? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Lieren!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lieren? Op onze website achterhaal je zinvolle informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lieren?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lieren?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lieren

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Lieren aan te raden. De zoektocht naar een bekwame installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Emmeti warmtepomp). Waar vind ik een officiële warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lieren.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vlissingen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Remeha, Intergas, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lieren

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lieren

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lieren te bepalen.

Bron warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1400 4 jaar
Lucht-water €5000 €1500 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €4300 €4800 9,5 jaar
Water-water €17100 €4800 €4100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Apeldoorn?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Apeldoorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Lieren kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1650 – €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti MPED010H staat gelijk tot €1.600,00 subsidie en bij de Mastertherm AQ22IC krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lieren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Eersel plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €285 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw