Warmtepomp Eersel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels de info op deze pagina achterhaal je concrete informatie voor een warmtepomp in Eersel. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle belangrijke details en vind de voordeligste installateur in Eersel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Eersel? Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en je ontdekt meteen alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Eersel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eersel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eersel

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Eersel aan te raden. Het kiezen van een ervaren installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sirac verwarming). Hoe kies ik een handige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.000 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eersel.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Okkenbroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.000 en €18.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, AWB, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eersel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eersel

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eersel vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1300 5 jaar
Lucht-water €6300 €2000 €2100 7 jaar
Bodem-water €14300 €5200 €2700 12,5 jaar
Water-water €18400 €5300 €4500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Eersel?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Eersel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Eersel is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 – €6000. Het totale bedrag heeft te maken met het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Climaveneta NX-N /CA 0152P staat gelijk tot €4.550,00 subsidie en voor de IDM TERRA SW 35 Twin; 810347 krijg je subsidie tot €6.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eersel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Witmarsum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €345 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen