Warmtepomp Okkenbroek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl ontdek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Okkenbroek. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Okkenbroek!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Okkenbroek? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige tips en adviezen. Klik op een onderwerp en vind rap alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Okkenbroek?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Okkenbroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Okkenbroek

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Okkenbroek onvermijdbaar. Het kiezen van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check PHNIX verwarming). Hoe herken je een officiële vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €2.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Okkenbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Aalst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €7.000 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Okkenbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Okkenbroek

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Okkenbroek vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1000 €1400 5 jaar
Lucht-water €5200 €2300 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €2700 11 jaar
Water-water €18600 €5300 €5600 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Deventer?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Deventer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Okkenbroek kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1950 – €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Lennox eComfort GAH040 biedt €3.350,00 subsidie en m.b.t. de Weider SW90eso is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Okkenbroek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Hengevelde plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €375 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen