Warmtepomp Hengevelde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts check jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Hengevelde. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hengevelde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hengevelde? Via onze specialisten vind jij handige aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en check meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hengevelde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hengevelde?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hengevelde

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Hengevelde onvermijdbaar. Het selecteren van een erkende installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ochsner installatie). Wat is een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.600 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €5.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hengevelde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Schoondijke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hengevelde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hengevelde

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hengevelde uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1800 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €1600 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €3600 €4700 9 jaar
Water-water €18600 €5800 €4200 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hof van Twente?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Hof van Twente) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Hengevelde geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 – €5900. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Dimplex LAW 9IMR biedt €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SWC 132H1 is dit €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hengevelde

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Beuningen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €280 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen