Warmtepomp Aalst

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Door de info van onze specialisten vind je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Aalst. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Aalst!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Aalst? Via onze specialisten lees je belangrijke tips. Selecteer een item uit onze FAQ en jij checkt snel alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Aalst?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Aalst?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aalst

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij pittig. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Aalst onontbeerlijk. Het kiezen van een ervaren expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Airwell). Waar vind ik een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €2.500 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Aalst.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Jislum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 – €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aalst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aalst

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aalst te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1200 4 jaar
Lucht-water €5000 €1500 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €4600 €2600 13 jaar
Water-water €17800 €5400 €4600 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zaltbommel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Zaltbommel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Aalst kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 tot €4800. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Aerfor THRON 08 AGR2 ST geeft recht op €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning BETA REV RFE HP 5.2 ligt dit op €4.950,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Aalst

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Schoondijke plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €295 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen