Warmtepomp Jislum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het aansluiten van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Via de info van onze specialisten ontdek je bruikbare informatie over een warmtepomp in Jislum. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Jislum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Jislum? Hieronder vind jij belangrijke tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Jislum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Jislum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jislum

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Jislum cruciaal. Het kiezen van een ervaren warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Warmflow warmtepompen). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.250 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Jislum.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Strijbeek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, AWB, Intergas, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jislum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jislum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jislum te analyseren.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1300 6 jaar
Lucht-water €5900 €1900 €2100 6 jaar
Bodem-water €14300 €4100 €2500 12,5 jaar
Water-water €18900 €4500 €4500 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Ferwerderadiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Jislum kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 en €5450. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Enerso AiWa 16i EVI Out geeft jou €3.000,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart 417 + CTC EcoZenith 550 krijg je €3.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Jislum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Colmschate plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €270 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen