Warmtepomp Colmschate

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door deze webpagina ontdek je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Colmschate. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle praktische info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Colmschate!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Colmschate? Op deze pagina vind je nuttige tips en adviezen. Klik op een onderwerp en je ontdekt binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Colmschate?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Colmschate?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Colmschate

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Colmschate onmisbaar. De keuze maken voor een geoefende expert doet niet onder voor de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Heliotherm systeem). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Colmschate.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Mierlo.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.500 tot €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Nefit, AWB, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Colmschate

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Colmschate

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Colmschate vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €4700 €1900 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €3800 €4800 12,5 jaar
Water-water €17700 €4400 €5700 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Deventer?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Deventer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Colmschate is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 tot €4850. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 30RQSY080A geeft jou €6.100,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-S Eco 33 krijg je €5.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Colmschate

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Volkel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €380 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw