Warmtepomp Mierlo

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Door de info op deze pagina achterhaal je alle details betreffende een warmtepomp in Mierlo. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Mierlo!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Mierlo? Op onze website check jij handige informatie. Kies voor een van de onderwerpen en je vindt snel alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Mierlo?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Mierlo?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mierlo

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij moeilijk. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Mierlo onontbeerlijk. De zoektocht naar een aangesloten specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over EnergyPanel systeem). Waar vind ik een geoefende vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Mierlo.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wierum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 tot €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, Vaillant, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mierlo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mierlo

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mierlo te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €2000 6 jaar
Lucht-water €4200 €2100 €2500 7 jaar
Bodem-water €14000 €4200 €3200 14 jaar
Water-water €17500 €4300 €5500 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Geldrop-Mierlo?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel consumenten overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Geldrop-Mierlo) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Mierlo is alleen aan te vragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 tot €4500. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Hidros LZT.252.XL heeft €2.750,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 06 ACM (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mierlo

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Gemert plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €315 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen