Warmtepomp Wierum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige info betreffende een warmtepomp in Wierum. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Wierum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wierum? Op deze pagina check jij belangrijke tips & tricks. Klik op een onderwerp en jij bekijkt à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wierum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wierum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wierum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Wierum aan te raden. Het selecteren van een betrouwbare installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Danfoss systeem). Waar vind ik een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wierum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Heenvliet.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wierum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wierum

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wierum uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €2000 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €1500 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €5400 €4000 12 jaar
Water-water €18600 €4500 €4100 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dongeradeel?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wierum kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 – €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Trane CXAM 020 HE Ccpt staat gelijk tot €4.950,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBH16(**)9W krijg je subsidie tot €2.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wierum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Peperga plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €285 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw