Warmtepomp Heenvliet

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Via de info van onze specialisten bekijk jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Heenvliet. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Heenvliet!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Heenvliet? Op deze pagina lees je praktische tips. Druk op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Heenvliet?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heenvliet?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heenvliet

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk complex. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Heenvliet onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sinclair installatie). Hoe herken je een erkende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Heenvliet.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Saaksum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heenvliet

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heenvliet

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heenvliet uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €6600 €1500 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €5800 €2500 10,5 jaar
Water-water €17300 €5600 €5200 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bernisse?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Bernisse) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Heenvliet kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 tot €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin EWYQ-011ACV3 biedt €2.550,00 subsidie en bij de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 48 is dit €7.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Heenvliet

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Beerta plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2900 en €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €370 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen