Warmtepomp Beerta

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Op de info op deze pagina achterhaal je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Beerta. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Beerta!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Beerta? Op deze pagina ontdek je praktische informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Beerta?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Beerta?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beerta

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Beerta benodigd. De zoektocht naar een bedreven installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARGO warmtepomp). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.400 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Beerta.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Leerdam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 – €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, AWB, Intergas, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beerta

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Beerta

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beerta te berekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1700 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €1700 €2000 9 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €3900 13 jaar
Water-water €17000 €5500 €4500 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oldambt?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel huizen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Oldambt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Beerta geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2950 tot €5900. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LWD 50A-HTD biedt €1.800,00 subsidie en voor de Alpha Innotec WWC 440X is dit €6.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Beerta

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Surhuisterveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €320 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen