Warmtepomp Leerdam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je waardevolle informatie over een warmtepomp in Leerdam. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle relevante info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Leerdam!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Leerdam? Op onze website check je nuttige tips. Selecteer een van de onderstaande vragen, en vind meteen bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Leerdam?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Leerdam?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leerdam

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Leerdam onontbeerlijk. De keuze van een geoefende vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Jifon). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Leerdam.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Velddriel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Nefit, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leerdam

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leerdam

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leerdam uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2600 7 jaar
Bodem-water €14700 €5200 €3800 14 jaar
Water-water €17400 €5200 €5400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leerdam?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Leerdam) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Leerdam geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCX 082HL geeft recht op €6.700,00 subsidie en m.b.t. de Heliotherm HP20E DX ligt dit op €3.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Leerdam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Dronten plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €375 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen