Warmtepomp Dronten

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is de keuze voor een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze vergelijker vind je alle informatie betreffende een warmtepomp in Dronten. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dronten!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Dronten? Door onze experts achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Kies voor een item uit onze FAQ en je ontdekt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Dronten?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Dronten?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dronten

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Dronten onontbeerlijk. De zoektocht naar een ervaren vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hidros verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Dronten.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Noordgouwe.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Remeha, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dronten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dronten

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dronten te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5000 €1600 €2200 9 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €2800 10,5 jaar
Water-water €18700 €5200 €4000 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dronten?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Dronten) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Dronten geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1950 – €5450. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta i-KIR-MTD 0121t geeft recht op €3.900,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti MCW 007HLM ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Dronten

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Wijk bij Duurstede plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €275 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Flevoland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen