Warmtepomp Witmarsum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van gas is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker bekijk je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Witmarsum. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Witmarsum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Witmarsum? Op onze website achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en je leest à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Witmarsum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Witmarsum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Witmarsum

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Witmarsum benodigd. De keuze maken voor een vakkundige installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Mitsubishi Heavy Industries systeem). Waar vind ik een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.750 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Witmarsum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hengevelde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, AWB, Remeha, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Witmarsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Witmarsum

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Witmarsum uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €1900 €2800 8 jaar
Bodem-water €14900 €4200 €3000 11 jaar
Water-water €18500 €4500 €5900 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Witmarsum kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €5950. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Vaillant aroTHERM VWL 55/2 A (0010016408) staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin EWYQ-032BAWP krijg je subsidie tot €3.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Witmarsum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Roodhuis plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €345 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen