Warmtepomp Vlissingen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aansluiten van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten bekijk jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Vlissingen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Vlissingen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Vlissingen? Hieronder ontdek je bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt eenvoudig alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vlissingen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vlissingen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlissingen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Vlissingen noodzakelijk. Het selecteren van een bedreven installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Cooper&Hunter warmtepomp). Hoe herken je een erkende vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vlissingen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Geijsteren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot €18.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Nefit, Vaillant, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlissingen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vlissingen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlissingen te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2700 7 jaar
Bodem-water €15500 €4900 €3100 9 jaar
Water-water €17800 €5800 €4800 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Vlissingen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel gezinnen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Vlissingen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Vlissingen is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 tot €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 07 ACS Classic Compact Plus Set (235986) biedt €1.600,00 subsidie en voor de Clivet WSAN-XIN 41 prm is dit €1.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vlissingen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Okkenbroek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 en €4000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €390 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen