Warmtepomp Terschuur

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Door deze webpagina lees jij handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Terschuur. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle relevante specificaties en check prijzen van een installateur in Terschuur!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Terschuur? Door onze experts lees jij praktische informatie. Klik op een veelgestelde vraag en jij checkt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Terschuur?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Terschuur?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Terschuur

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is behoorlijk pittig. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Terschuur aan te raden. Het kiezen van een ervaren warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Dimplex). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Terschuur.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Eersel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Vaillant, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Terschuur

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Terschuur

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Terschuur vast te stellen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1700 5 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2300 9 jaar
Bodem-water €14000 €5300 €3400 13 jaar
Water-water €18700 €5500 €4500 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Barneveld?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Barneveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Terschuur is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €5050. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Remko WKF 70 Düsseldorf heeft €1.800,00 subsidie en voor de Climaveneta i-NRG 0061M heb je recht op €2.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Terschuur

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Neer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €370 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw