Warmtepomp Neer

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten dus over naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Op deze website doorzoek je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Neer. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Neer!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Neer? Op deze pagina vind je handige informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en jij bekijkt eenvoudig alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Neer?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Neer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Neer

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Neer onmisbaar. Het kiezen van een aangesloten vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Remko systeem). Wat is een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.000 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Neer.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Witmarsum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €18.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Atag, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Neer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Neer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Neer te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1600 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4800 €3500 9 jaar
Water-water €18200 €4600 €4300 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Leudal?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel consumenten overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Leudal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Neer is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 tot €4600. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S Combi RAS5WH(V)NPE+RWD5+260L heeft €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Thermia Diplomat Optimum G2 6 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Neer

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Grevenbicht plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 – €4600. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €300 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen