Warmtepomp Grevenbicht

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Op warmtepompspot.nl achterhaal je nuttige info voor een warmtepomp in Grevenbicht. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Grevenbicht!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Grevenbicht? Op deze pagina bekijk jij bruikbare tips en adviezen. Klik op een van de onderwerpen en vind à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Grevenbicht?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grevenbicht?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grevenbicht

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Grevenbicht onontbeerlijk. Het selecteren van een doorgewinterde specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Aerfor installatie). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.250 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Grevenbicht.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Roodhuis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Intergas, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grevenbicht

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grevenbicht

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grevenbicht te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1000 €1800 4 jaar
Lucht-water €5600 €2000 €2100 7 jaar
Bodem-water €14600 €3500 €4100 9,5 jaar
Water-water €17400 €5900 €5800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Sittard-Geleen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Grevenbicht kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 tot €5200. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V + EHSHB08P30(**) heeft €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo 5008.5 (W/W) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Grevenbicht

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Amsterdam plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €315 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen