Warmtepomp Amsterdam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Middels deze website bekijk jij relevante tips voor een warmtepomp in Amsterdam. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle belangrijke info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Amsterdam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Amsterdam? Door onze experts bekijk jij belangrijke tips. Maak een keuze uit een onderwerp en check direct verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Amsterdam?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Amsterdam?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Amsterdam

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk complex. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Amsterdam benodigd. Het selecteren van een ervaren vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk iDM). Hoe ben ik verzekerd van een officiële vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Amsterdam.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Klijndijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €9.500 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Atag, Remeha, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amsterdam

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Amsterdam

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amsterdam te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1600 4 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2200 8 jaar
Bodem-water €14100 €3800 €2800 11,5 jaar
Water-water €18100 €4700 €4500 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Amsterdam?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Amsterdam) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Amsterdam is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 en €4650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Aermec CL150H heeft €3.250,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Geyser 2 HT 80 heb je recht op €7.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Amsterdam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Slappeterp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2500 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €255 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen