Warmtepomp Klijndijk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina achterhaal je praktische informatie over een warmtepomp in Klijndijk. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle relevante info en tips en check prijzen van een installateur in Klijndijk!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Klijndijk? Via onze specialisten achterhaal je nuttige informatie. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Klijndijk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Klijndijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Klijndijk

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Klijndijk benodigd. Het kiezen van een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk GREE). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Klijndijk.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Tholen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klijndijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Klijndijk

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klijndijk uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €2000 4 jaar
Lucht-water €4600 €2500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €3100 11,5 jaar
Water-water €17700 €5000 €4800 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Borger-Odoorn?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Klijndijk kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 – €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Enerso AWK-O 30 EVI staat gelijk tot €4.900,00 subsidie en aangaande de Enerso DBS 08 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Klijndijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in de Wijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4000. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €290 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw