Warmtepomp de Wijk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels deze webpagina achterhaal je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in de Wijk. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in de Wijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in de Wijk? Middels onze expertise bekijk je handige info. Druk op een item uit onze FAQ en ontdek direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in de Wijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in de Wijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in de Wijk

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in de Wijk cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Tesy systeem). Wat is een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €2.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in de Wijk.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Netterden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, AWB, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs de Wijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in de Wijk

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in de Wijk te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1000 €1800 6 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2700 7 jaar
Bodem-water €14300 €5600 €2500 11,5 jaar
Water-water €18900 €4100 €5900 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Wolden?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente De Wolden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp de Wijk is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 – €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de CIAT DYNACIAT LG-LGP 120V staat gelijk tot €5.400,00 subsidie en bij de Galletti ENE012HS krijg je subsidie tot €2.950,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in de Wijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Warder plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €340 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen