Warmtepomp Netterden

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl check je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Netterden. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle bruikbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Netterden!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Netterden? Op deze pagina bekijk jij nuttige adviezen. Klik op een van de onderwerpen en bekijk binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Netterden?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Netterden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Netterden

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Netterden cruciaal. Het selecteren van een betrouwbare installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sirac systeem). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.600 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Netterden.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Woensdrecht.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Vaillant, Intergas, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Netterden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Netterden

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Netterden uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1600 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2700 9 jaar
Bodem-water €15200 €4800 €4600 13 jaar
Water-water €17300 €4300 €4700 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oude IJsselstreek?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Oude IJsselstreek) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Netterden is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 – €4050. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS2WHVNP+RWM2 biedt €1.700,00 subsidie en voor de Thermia MEGA M is dit €6.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Netterden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Groenlo plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €325 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen