Warmtepomp Woensdrecht

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op deze webpagina doorzoek jij alle details voor een warmtepomp in Woensdrecht. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle bruikbare details en check prijzen van een installateur in Woensdrecht!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Woensdrecht? Op deze pagina bekijk jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en je leest onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Woensdrecht?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Woensdrecht?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woensdrecht

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal complex. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Woensdrecht onvermijdbaar. Het selecteren van een echte expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check PHNIX systeem). Waar vind ik een betrouwbare vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Woensdrecht.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Herpen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Remeha, Atag, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woensdrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woensdrecht

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woensdrecht vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1100 4 jaar
Lucht-water €6300 €2500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4500 €4800 10 jaar
Water-water €17200 €5300 €5200 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Woensdrecht?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Woensdrecht) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Woensdrecht kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 en €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 + VWL 11/4 SA (0010016679) geeft recht op €2.200,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-AQ 11 ligt dit op €2.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Woensdrecht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Renesse plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €260 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen