Warmtepomp Renesse

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp. Op de info op deze pagina bekijk jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Renesse. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Renesse!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Renesse? Door onze experts lees je zinvolle tips. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Renesse?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Renesse?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Renesse

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Renesse benodigd. De zoektocht naar een competente expert doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ochsner subsidie). Hoe kies ik een doorgewinterde vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Renesse.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Biest-Houtakker.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Renesse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Renesse

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Renesse te ontcijferen.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1900 €1400 5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €5800 €4600 12 jaar
Water-water €17000 €5100 €5300 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Renesse geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 en €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Nefit EnviLine A/W 14 B-T geeft recht op €2.250,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec LWD 9070A-HMD 2 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Renesse

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Klundert plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2800 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €385 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen