Warmtepomp Klundert

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina vind je alle details m.b.t. een warmtepomp in Klundert. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Klundert!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Klundert? Middels onze expertise lees je belangrijke tips. Druk op een van de onderwerpen en bekijk meteen alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Klundert?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Klundert?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Klundert

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Klundert benodigd. De zoektocht naar een erkende installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hiseer). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.600 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Klundert.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Tilburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klundert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Klundert

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klundert uit te werken.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1700 5 jaar
Lucht-water €4600 €1600 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €3600 €3100 14 jaar
Water-water €17600 €4600 €4100 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Moerdijk?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Moerdijk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Klundert kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €4050. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AWT 09 EVI geeft recht op €1.750,00 subsidie en wat betreft de Enerso TBW 50 ligt dit op €7.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Klundert

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Dedgum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 en €4800. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €310 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw