Warmtepomp Dedgum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Middels de info van onze specialisten bekijk je handige info betreffende een warmtepomp in Dedgum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Dedgum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Dedgum? Hieronder doorzoek je bruikbare tips & tricks. Kies voor een van de onderwerpen en jij checkt snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Dedgum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Dedgum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dedgum

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Dedgum aan te raden. Het selecteren van een geoefende vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Venco systeem). Waar vind ik een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Dedgum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nieuw Annerveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dedgum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dedgum

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dedgum uit te rekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €1900 €2000 7 jaar
Bodem-water €14600 €5300 €4400 9,5 jaar
Water-water €17000 €4100 €5300 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Dedgum is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €5950. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de CIAT EREBA 15H geeft recht op €2.100,00 subsidie en aangaande de Galletti ENE022HL ligt dit op €4.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Dedgum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Warnsveld plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €305 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen