Warmtepomp Nieuw Annerveen

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina vind je relevante tips voor een warmtepomp in Nieuw Annerveen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Nieuw Annerveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Annerveen? Op deze pagina ontdek je zinvolle adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nieuw Annerveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuw Annerveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw Annerveen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Nieuw Annerveen onmisbaar. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Techneco systeem). Hoe herken je een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nieuw Annerveen.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wolsum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw Annerveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw Annerveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw Annerveen te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1700 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1900 €2100 9 jaar
Bodem-water €14200 €4400 €3300 10 jaar
Water-water €17500 €5000 €5200 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuw Annerveen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2050 en €4450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS4 – RWD4 – 260L geeft jou €1.950,00 subsidie en bij de Vaillant flexoCOMPACT VWF 88/4 (0010016683) krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuw Annerveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Groot-Ammers plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2750 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen