Warmtepomp Groot-Ammers

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van onze website doorzoek je relevante tips voor een warmtepomp in Groot-Ammers. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Groot-Ammers!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Groot-Ammers? Op deze pagina check jij zinvolle tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Groot-Ammers?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Groot-Ammers?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groot-Ammers

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Groot-Ammers aan te raden. De zoektocht naar een handige expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Buderus installatie). Wat is een erkende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.600 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.500 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Groot-Ammers.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Reuver.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groot-Ammers

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Groot-Ammers

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groot-Ammers uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €4600 €2000 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €3700 €4500 13 jaar
Water-water €17300 €5800 €4400 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Molenwaard?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel huizen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Molenwaard) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Groot-Ammers kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 – €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVX08S26(**)9W geeft jou €1.800,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5012.5 Ai NC (W/W) krijg je €2.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Groot-Ammers

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Anloo plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2900 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €320 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen