Warmtepomp Anloo

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Op deze website achterhaal je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Anloo. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Anloo!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Anloo? Middels onze expertise ontdek je belangrijke tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Anloo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Anloo?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Anloo

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Anloo noodzakelijk. De zoektocht naar een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mitsubishi Electric). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Anloo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Kolderwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Anloo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Anloo

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Anloo te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1200 7 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2600 9 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €3600 9 jaar
Water-water €18400 €4700 €5300 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Anloo is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 – €4500. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-12KW-H11 geeft jou €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Geyser 2 MT 62 krijg je €5.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Anloo

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Smallebrugge plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €285 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw