Warmtepomp Kolderwolde

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Via deze website ontdek je relevante tips betreffende een warmtepomp in Kolderwolde. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kolderwolde!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Kolderwolde? Door onze experts achterhaal je praktische info. Klik op een van de onderstaande vragen, en check binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kolderwolde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kolderwolde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kolderwolde

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Kolderwolde onontbeerlijk. De keuze van een handige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Itho Daalderop). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.250 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kolderwolde.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Tjerkgaast.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kolderwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kolderwolde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kolderwolde uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €1200 4 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2600 7 jaar
Bodem-water €14000 €5200 €2500 11,5 jaar
Water-water €17800 €5100 €5100 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente De Friese Meren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Kolderwolde kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 tot €5150. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de ES AWH9-V5 heeft €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de GEOTHERMIK FRANCE AQUA + 4 Z 400 heb je recht op €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kolderwolde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Delfstrahuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €250 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen