Warmtepomp Delfstrahuizen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het plaatsen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Delfstrahuizen. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle belangrijke informatie en vergelijk direct alle installateurs in Delfstrahuizen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Delfstrahuizen? Via onze specialisten achterhaal je handige tips en adviezen. Klik op een onderwerp en ontdek à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Delfstrahuizen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Delfstrahuizen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Delfstrahuizen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is vrij pittig. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Delfstrahuizen onmisbaar. Het selecteren van een ervaren warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check YORK systeem). Hoe herken je een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.550 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Delfstrahuizen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuw-Balinge.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Atag, AWB, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Delfstrahuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Delfstrahuizen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Delfstrahuizen te berekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2700 7 jaar
Bodem-water €14500 €3500 €3600 13 jaar
Water-water €17200 €4200 €5400 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente De Friese Meren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Delfstrahuizen is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 tot €5550. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta AW 0061HT heeft €2.450,00 subsidie en wat betreft de Galletti ENE025WS heb je recht op €4.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Delfstrahuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Watergang plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €320 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen