Warmtepomp Watergang

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info op deze pagina vind je alle details betreffende een warmtepomp in Watergang. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle cruciale info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Watergang!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Watergang? Aan de hand van de info op deze pagina lees je nuttige tips. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Watergang?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Watergang?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Watergang

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Watergang onmisbaar. De keuze van een geoefende specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Techneco warmtepomp). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Watergang.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Guttecoven.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Vaillant, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Watergang

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Watergang

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Watergang te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €1700 5 jaar
Lucht-water €6400 €2300 €2100 8 jaar
Bodem-water €15200 €5300 €2800 11,5 jaar
Water-water €18400 €4300 €4300 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Waterland?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Waterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Watergang is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2950 en €5650. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de TechniQ-Energy TQE-AIR-MONO-14KW heeft €2.700,00 subsidie en bij de Daikin ERGA06DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S18D**** heb je recht op €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Watergang

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ossenzijl plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2900 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €385 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen