Warmtepomp Guttecoven

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het kiezen voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Via de info van onze specialisten bekijk jij relevante tips aangaande een warmtepomp in Guttecoven. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Guttecoven!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Guttecoven? Op onze website bekijk jij praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Guttecoven?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Guttecoven?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Guttecoven

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Guttecoven noodzakelijk. De keuze maken voor een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Clivet installatie). Wat is een aangesloten warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Guttecoven.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Rhenoy.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Intergas, Atag, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric oplossing. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Guttecoven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Guttecoven

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Guttecoven vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1700 6 jaar
Lucht-water €5600 €1600 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €3900 €4300 12 jaar
Water-water €18500 €4400 €4000 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Sittard-Geleen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Guttecoven geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1200 – €4300. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V + EHSXB08P50(**) staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5017.5 Ai RC (W/W) krijg je subsidie tot €3.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Guttecoven

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Appeltern plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2500 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €320 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw