Warmtepomp Appeltern

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Middels de tips van onze experts lees je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Appeltern. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Appeltern!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Appeltern? Hieronder vind jij bruikbare informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en jij checkt meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Appeltern?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Appeltern?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Appeltern

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Appeltern onontbeerlijk. De keuze van een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Panasonic). Hoe herken je een vakbekwame warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Appeltern.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Koningsbosch.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Atag, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Appeltern

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Appeltern

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Appeltern uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €1800 7 jaar
Lucht-water €5500 €2400 €2300 6 jaar
Bodem-water €15000 €3700 €4600 12 jaar
Water-water €17000 €5800 €5600 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente West Maas en Waal?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente West Maas en Waal) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Appeltern is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 tot €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-7KW-H11 staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Zeta Rev HE HP 6.2 krijg je subsidie tot €5.950,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Appeltern

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Soest plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €295 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen