Warmtepomp Koningsbosch

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Op de info van onze specialisten check jij concrete informatie over een warmtepomp in Koningsbosch. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Koningsbosch!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Koningsbosch? Op deze pagina check jij bruikbare info. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt à la minute bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Koningsbosch?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Koningsbosch?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koningsbosch

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij complex. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Koningsbosch noodzakelijk. Het selecteren van een echte installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check MDV). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.550 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Koningsbosch.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Tonden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koningsbosch

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Koningsbosch

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koningsbosch te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2800 9 jaar
Bodem-water €14400 €5000 €3000 10 jaar
Water-water €18600 €5300 €4300 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Echt-Susteren?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Echt-Susteren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Koningsbosch geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 tot €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort 06 biedt €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PK-235KA (88SU2261SDPA5) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Koningsbosch

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Den Dolder plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €400 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen