Warmtepomp Den Dolder

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl lees je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Den Dolder. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle praktische tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Den Dolder!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Den Dolder? Middels onze expertise check je belangrijke tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je vindt binnen no-time alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Den Dolder?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Den Dolder?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Den Dolder

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Den Dolder onvermijdbaar. De zoektocht naar een ervaren vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk SmartHeat systeem). Waar vind ik een betrouwbare installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Den Dolder.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nieuw-Vennep.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 tot €18.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Nefit, AWB, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Dolder

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Den Dolder

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Dolder te analyseren.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €1100 6 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2500 8 jaar
Bodem-water €14300 €4300 €2900 9,5 jaar
Water-water €17600 €4000 €4300 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zeist?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Zeist) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Den Dolder kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 tot €4750. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Climaveneta AW-HT /CA-E 0262 biedt €6.750,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti ENE033WS is dit €5.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Den Dolder

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Weert plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €345 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen