Warmtepomp Nieuw-Vennep

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het vervangen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl bekijk jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Nieuw-Vennep. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Nieuw-Vennep!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Vennep? Op deze pagina vind jij nuttige tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nieuw-Vennep?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuw-Vennep?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Vennep

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Nieuw-Vennep onmisbaar. De keuze van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Weider systeem). Hoe herken je een vakkundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.200 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuw-Vennep.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wouwse Plantage.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Atag, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Vennep

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Vennep

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Vennep te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €2000 €1000 7 jaar
Lucht-water €6800 €2400 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4500 €4000 9 jaar
Water-water €18800 €4800 €5700 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Haarlemmermeer?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Haarlemmermeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Nieuw-Vennep kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 – €4650. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-S RASM4(V)NE geeft recht op €2.400,00 subsidie en wat betreft de Vaillant geoTHERM VWS 36/4.1 230 V (0010022462) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuw-Vennep

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Haarle plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €280 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen