Warmtepomp Haarle

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op deze webpagina doorzoek je alle informatie voor een warmtepomp in Haarle. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle bruikbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Haarle!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Haarle? Door onze experts doorzoek je zinvolle tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en ontdek meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Haarle?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Haarle?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haarle

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Haarle onmisbaar. Het kiezen van een erkende warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO installatie). Wat is een ervaren warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.350 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Haarle.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rietmolen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €6.500 en €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Remeha, Atag, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haarle

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Haarle

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haarle te analyseren.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1100 €1000 5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2400 9 jaar
Bodem-water €14800 €3600 €2800 11,5 jaar
Water-water €18900 €5600 €4600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hellendoorn?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hellendoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Haarle is alleen van toepassing op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2750 tot €5550. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVH08S26(**)9W geeft recht op €2.000,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5027.5 Ai (W/W) ligt dit op €4.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Haarle

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Arum plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €300 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw