Warmtepomp Arum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp. Door de info op deze pagina vind je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Arum. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Arum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Arum? Op deze pagina ontdek je nuttige tips & tricks. Selecteer een onderwerp en je vindt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Arum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Arum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Arum

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij pittig. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Arum onmisbaar. De keuze van een echte warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Robur). Wat is een officiële warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Arum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kornwerderzand.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.500 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Arum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Arum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Arum te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1900 7 jaar
Lucht-water €5500 €2000 €2200 8 jaar
Bodem-water €14500 €4100 €4500 14,5 jaar
Water-water €18300 €4200 €4900 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Arum geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 tot €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec BWP 307S geeft recht op €1.100,00 subsidie en bij de Western Airconditioning ZETA REV HP XT 4.2 ligt dit op €4.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Arum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Sonnega plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2900 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €265 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen