Warmtepomp Sonnega

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels onze vergelijker achterhaal je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Sonnega. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Sonnega!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Sonnega? Op deze pagina bekijk je handige tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en je ontdekt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Sonnega?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Sonnega?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Sonnega

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Sonnega onvermijdbaar. De zoektocht naar een betrouwbare specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check MDV warmtepompen). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen oktober 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Sonnega.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Den Oever.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 en €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Sonnega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Sonnega

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Sonnega te ontcijferen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4600 €1600 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €3500 €2600 10 jaar
Water-water €17400 €4200 €4400 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Sonnega is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1050 en €5550. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Pico Energy WPLT1234 geeft recht op €4.100,00 subsidie en m.b.t. de CIAT AQUACIAT2 ILD 120V PV ligt dit op €3.550,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Sonnega

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Markelo plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €305 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw