Warmtepomp Markelo

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via warmtepompspot.nl lees je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Markelo. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige specificaties en check prijzen van een installateur in Markelo!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Markelo? Middels onze expertise vind jij bruikbare info. Kies voor een veelgestelde vraag en je vindt binnen no-time alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Markelo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Markelo?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Markelo

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Markelo onmisbaar. De keuze maken voor een doorgewinterde specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SmartHeat warmtepomp). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Markelo.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Well.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Atag, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Markelo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Markelo

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Markelo te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1500 7 jaar
Lucht-water €4200 €2200 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €3500 €4100 14 jaar
Water-water €17600 €5400 €4200 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hof van Twente?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Hof van Twente) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Markelo geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2100 – €5500. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Hautec HWL-A-30/2T-S (88LT0602SCLN5) geeft recht op €3.100,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPF 05 Basic (230944) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Markelo

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Firdgum plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen